Ľahké recepty na leto
Hľadáte výborné, a pritom zdravé recepty na leto? Pripravte si s nami slané mafiny s cuketou a červenou paprikou, ryžu so sezamom, koriandrom a pečeným feniklom, uhorkovo-avokádové závitky, plnené šampiňóny, mexickú misu s quinoou a čokoládovo-kokosové guľky.
Leto je obdobím, keď sa človeku nechce tráviť hodiny za rozpáleným sporákom. Horúčav máme zväčša už aj tak dosť. Vtedy je na nezaplatenie mať poruke kuchárske knihy plné jednoduchých, rýchlych, zdravých a hlavne chutných receptov. V Tatrane sme si zamilovali kuchárske knihy Elly Woodwardovej. Nájdete v nich lahodné vyvážené recepty na rastlinnej báze, takže neobsahujú mäso, lepok, cukor či mliečne výrobky. Vybrali sme pre vás šesť jedál, ktoré vám určite spríjemnia letné dni.
Slané mafiny s cuketou a červenou paprikou
Recept je z knihy Lahodne s Ellou, kniha receptov.
Na 12 porcií potrebujeme:
- 2 stredne veľké, ošúpané a nastrúhané cukety
- 1 veľká kapia (90 g) bez semienok a nasekaná na 5 mm kúsky
- zopár lístkov najemno nasekanej bazalky + za hrsť navyše na ozdobenie
Suché suroviny:
- 250 g špaldovej múky
- 50 g polohrubej múky (v prípade potreby bezlepkovej)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- štipka morskej soli a čierneho korenia
Tekuté suroviny:
- 280 ml mandľového mlieka
- 65 ml repkového oleja
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- Predhrejeme rúru na 220 °C (teplovzdušnú na 200 °C). Dvanásťkusový plech na mafiny vystelieme košíčkami.
- Začneme zmiešaním suchých surovín vo veľkej mise. V inej miske vyšľaháme tekuté suroviny, potom k nim primiešame nastrúhanú cuketu, papriku a bazalku.
- Suché a tekuté suroviny dobre rozmiešame, aby sa nám v zmesi nevytvárali hrudky.
- Zmes nalejeme do košíčkov a pečieme v rúre 25 – 30 minút. Skontrolujeme, či na noži, ktorým sme pichli do stredu koláčikov, nezostane nalepené cesto. V tom prípade pečieme dlhšie.
- Po upečení necháme mafiny chladnúť na plechu aspoň 10 minút, aby spevneli, potom ich prenesieme na chladiacu mriežku, aby tam v pokoji vychladli, alebo ich podávame teplé priamo z plechu. Pri podávaní posypeme lístkami bazalky.
Ryža so sezamom, koriandrom a pečeným feniklom
Recept je z knihy Lahodne s Ellou a priateľmi
Na 2 porcie potrebujeme:
Na ryžu:
- 70 g krátkozrnnej hnedej ryže
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- 1 polievková lyžica tamari
- soľ
- 1 fenikel
- 2 červené papriky
- olivový olej
- 5 – 10 g čerstvého koriandra
- 1 mäkké avokádo
- 2 polievkové lyžice sezamových semienok
Na dresing:
- 4 neošúpané strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky jablčného octu
- 1 čajová lyžička tamari
- Najskôr uvaríme hnedú ryžu s octom, tamari a soľou, čo by malo trvať asi 40 minút.
- Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
- Fenikel nakrájame po dĺžke na plátky, obe papriky nakrájame na 8 kúskov. Poukladáme ich na plech, polejeme olivovým olejom a osolíme, pečieme 15 – 20 minút, až sa kúsky zeleniny začnú na krajoch sfarbovať dohneda. Na posledných 10 minút pečenia pridáme na plech strúčiky cesnaku, ktoré sa neskôr zídu do dresingu.
- Ryžu, zeleninu aj cesnak necháme vychladnúť.
- Ďalej nadrobno nasekáme koriander. Vykôstkujeme avokáda, vyberieme z nich dužinu a nakrájame ju na malé kúsky. Zamiešame ju do ryže spolu s nakrájanou pečenou zeleninou a sezamovými semienkami.
- Pečené strúčiky cesnaku ošúpeme, roztlačíme vidličkou (mali by byť veľmi mäkké) a zmiešame so zvyšnými prísadami na dresing. Primiešame do ryže a posypeme koriandrom. Podávame v peknej šalátovej mise.
Prípravu ďalších štyroch sviežich receptov z kuchárskych kníh Elly Woodwardovej nájdete v tomto videu:
Dúfame, že vám budú recepty chutiť.
Autorka článku: Renáta
Pridaj komentár