Recepty na vianočné pečenie podľa Terézie Vansovej
Chystáte sa na vianočné pečenie? Inšpirujte sa receptami našich starých a prastarých mám, ktoré zozbierala najlepšia slovenská gazdinká Terézia Vansová v Novej kuchárskej knihe.
VIANOČKA
Na veľký kus sa berie 750 g masla, 3 vajíčka, 3 žĺtky, 150 g cukru, kôra z citróna, pol struku vanilky, soľ, 1,5 kg múky a 40 g droždia. Cesto sa miesi ako obyčajne, ku koncu miesenia sa pridajú hrozienka a mleté bielené mandle. Keď cesto vykyslo, rozdelí sa na dva kusy. Z jedného sa ušúľajú štyri dlhšie kusy a zapletú sa vo štvoro. Na plech sa položí pomastený biely papier, na ten pletenec. Potom sa druhá polovica cesta rozdelí na päť rovnakých častí. Z troch sa upletie kratší „vrkoč“ a položí sa na spodný pletenec. Zvyšné dva diely sa skrútia ako korbáčiky a položia sa na „vrkoč“. Konce všetkých troch pletencov sa stisnú dokopy. Necháme vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.
LINECKÉ CESTO
280 g čerstvého masla dať na misu a trochu z neho rozpustiť, aby sa lepšie miešalo. K maslu pridať 350 g najemno preosiateho cukru a miešať asi pol hodiny. Medzitým prihotoviť bielené, pomleté a preosiate mandle, a síce 210 g, a tiež 210 g jemnej preosiatej múky. V miešaní hmoty sa pokračuje pridávaním 8 žĺtkov, vždy len po dva, teda na štyri razy. Keď sú žĺtky zamiešané, pridať mandle, naostatok múku a cesto položiť na dobre pomúčenú tablu. Spracovať.
Najlepšie sú malé formičky, do ktorých sa cesto natlačí, formičky sa uložia na väčší plech a tak sa dajú upiecť. Ak takéto formičky máme, podelí sa cesto na 25 kusov a pečie 333 sa vo formičkách. Do prostriedku sa dá kus dobrého lekváru, kraje sa potrú rozmiešaným vajíčkom a posypú nahrubo nasekanými mandľami. Keď takéto formičky nemáme, z vyvaľkaného cesta môžeme vykrajovať rôzne drobné koláčiky, naplniť ich lekvárom a upiecť. Iný predpis: 280 g masla, 280 g múky, 280 g mandlí, 280 g cukru, 4 žĺtky, citrónová kôra.
VANILKOVÉ ROŽTEKY
245 g múky dať na tablu, 175 g čerstvého masla, 70 g jemne preosiateho cukru s vanilkou, 90 g olúpaných, najemno nastrúhaných mandlí (nesmie v nich byť ani najmenšia hrčka) spolu zmiesiť. Z cesta urobiť malé rožky rovnakej veľkosti a klásť na plech. Mastiť sa nemajú a piecť sa musia pozvoľne, aby nestmavli. Z plechu sa majú zobrať ešte horúce pomocou noža, posypať veľmi jemným vanilkovým cukrom a odložiť. Vyzerajú celkom biele a dlho vydržia. Hodia sa ako zákusky po káve.
MEDOVNÍKY
500 g medu sa rozpustí na sporáku, ak aj bude teplejší, neuškodí mu to. Do medu sa pridá toľko múky, aby sa dala dobre zamiešať. Vo vode sa rozpustí asi 10 – 20 g salajky, prileje sa k medu, tiež škorica, klinčeky a citrónová kôra. Takto pripravené cesto môže do druhého dňa stáť. Cesto sa dá na pomastený a múkou posypaný plech a zarovná sa, aby bolo všade rovnako hrubé. Keď sa dobre upečie, má byť aj trikrát také vysoké, ako bolo za surova. Piecť sa musí pozvoľne. Počas pečenia nesmieme plech mykať ani vyťahovať, lebo ak cesto ešte nie je dosť zapečené, klesne. Keď sa upečie, nechá sa vychladnúť a potom sa pokrája na spôsob jarmočných medovníkov.
OBLÁTKY
Na liter zohriateho mlieka sa vezme 600 g múky a 30 – 40 g masla alebo masti. Múka sa dá na misu, k nej 120 g cukru, škorica, vanilka, prípadne klinčeky. Do múky sa mlieko prilieva len po troške, aby sa múka dobre zamiesila. Cesto sa musí vytrepať nahladko, potom sa ďalej prisýpa múka, kým stačí. Keď cesto postojí, zhustne, vtedy treba priliať 352 mlieko. Železo musí byť pred pečením očistené, na otvorenom ohni z oboch strán zohriate. Potom sa pomastí pierkom, namočeným v masti, alebo kožkou z dobrej slaniny, naleje sa za lyžicu cesta, železo sa pomaly zatvára a z oboch strán sa hreje.
Za niekoľko minút je oblátka upečená, železo sa otvorí, oblátka sa podoberie nožom, sníme sa a ukladá na papier. Prvé sú obyčajne nevydarené, treba aj ochutnať, či sú dosť sladké alebo dosť krehké. Jednotlivé podrobnosti sa dajú získať len častým skúšaním. To isté platí aj pre trubičky, ktoré sa po upečení musia rýchlo zakrúcať. Cesto na trubičky je iné. Najlepšie je však toto: 600 – 700 ml mlieka, 500 g múky, 2 žĺtky, trocha vanilky, 250 g cukru a 2 lyžičky rozpusteného masla.
Pridaj komentár