Vianočné pečenie s Vansovou
Ak potrebujete vytvoriť instantnú vianočnú atmosféru, stačí upiecť pár vianočných koláčikov. Ich vôňa, ktorá sa začne rýchlo šíriť celým domom vám vyčarí na tvári úsmev a často privodí spomienky na detstvo. Určite ste aj vy svojej starej mame pomáhali ako deti s pečením a pamätáte si ten obrovský zošit, v ktorom mala všetky svoje recepty. Ak sa vám tieto recepty nezachovali, nemusíte smútiť. V Novej kuchárskej knihe od Terézie Vansovej ich určite nájdete. Alebo aspoň im podobné. A keďže sa blížia Vianoce, pár týchto receptov sme vyskúšali aj my.
U Vansovej v kuchárke nájdete obrovské množstvo klasických receptov. Veľa známych, ale tiež také o ktorých sme počuli prvýkrát. Bolo naozaj ťažké vybrať si, no našli sme štyri recepty, ktoré sú podľa nás ideálne na Vianoce.
-
Huncúty
Tomuto rozkošnému názvu sa počas listovania nedalo odolať. Recept je vskutku jednoduchý a rýchly, ako vlastne všetky, ktoré nájdete v tomto blogu. Základné suroviny, ktoré sa používajú aj na tvorbu viac známych lineckých koliesok (múku, maslo a cukor) Vansová navrhuje doplniť škoricou, drvenými klinčekmi a kôrou z citróna alebo pomaranča. My sme do tých našich pridali škoricu a citrónovú kôru, čo ich nádherne zafarbilo a prevoňalo celú kuchyňu.
-
Pečivo z drobných orieškov (rýchlo a lacno)
Tento recept sme vybrali kvôli orieškom, ktoré neodškriepiteľne patria k vianočnému pečivu a aj pre dodatok rýchlo a lacno. Každý predsa miluje koláče, ktoré netreba robiť hodiny a sú lacné, takže si za ušetrené peniaze môže kúpiť niečo lepšie, napríklad knihu. Do tohto receptu idú iba vajíčka, cukor, troška vanilky a oriešky. Nemusíte sa trápiť zháňaním konkrétneho druhu orieškov, dáte také, čo nájdete doma. A postup je naozaj jednoduchý a rýchly, všetko vymiesite, vylejete na plech a upečiete, následne už len pokrájate na kocky a môžete podávať. Nakoľko tu nenájdete múku, tieto zákusky sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na lepok, odporúčame však dať menej cukru, ako je v recepte, pretože tie naše boli veľmi sladké.
-
Citrónové pečivo
Citrón sa zdanlivo nehodí k Vianociam, ale keksíky, ktoré sú výsledkom tohto receptu sú ľahké a lahodné a tak budú ideálne, keď budete mať po vianočnej večeri plné bruchá, ale neprestajnú chuť na niečo sladké. A ak by ste chceli experimentovať, môžete skúsiť nahradiť citrón pomarančom a ten už k Vianociam patrí. Maslo s cukrom vymiesite a pridáte citrónovú kôru a šťavu. Cesto bolo dosť lepivé, takže sme namiesto vykrajovania použili cukrárske vrecko, ktoré používate i na polevu pri zdobení medovníkov. Musíme povedať, že tieto koláčiky voňali zo všetkých najlepšie a nevedeli sme sa dočkať, kedy ich vyberieme z pece a budeme môcť ochutnať.
-
Podkovičky z lieskovcov
Posledný recept, ktorý sme zvolili je opäť tradičnejší. Znovu tu nechýbajú oriešky, tentokrát ale musia byť lieskové. Cesto sa robilo najrýchlejšie zo všetkých, stačí dať do misy maslo, cukor, múku a lieskovce a všetko zmiesiť. Následne sme z neho ukrajovali a vytvárali malé podkovičky, ktoré na plechu počas pečenia krásne narástli. Ešte teplé sa obalili v zmesi práškového a vanilkového cukru a takto hotové sme ich už len uložili k ostatným koláčikom.
Vo Vansovej kuchárskej knihe si nájdete aj množstvo iných zaujímavých a dobrých receptov, ktoré stoja za vyskúšanie. Dúfame, že sme vás týmito receptami inšpirovali a že si užijete ich pečenie tak ako my a navodíte si tú správnu vianočnú atmosféru.
Pridaj komentár